Hur försöker man påverka dig via sociala medier?

Installera Valvakten för att ta reda på vem som försöker påverka ditt beslut inför valet via Facebook. Samtidigt stöder du sammanställandet av ett öppet arkiv av vallöften.

Lägg till i ChromeLägg till i FirefoxHur fungerar Valvakten? »

Hur fungerar Valvakten?

Installera tillägget i din webbläsare och använd Facebook som vanligt. Valvakten följer riktad politisk reklam och sparar data om den i anonymiserad form.

Efter några dagar berättar Vakvakten hurdana politiska meddelanden du har sett och hur de riktats till dig. Du kan också jämföra din egen ”bubbla” med hurdana meddelanden andra väljare har sett.

Lägg till i ChromeLägg till i FirefoxVarför är detta viktigt?

Varför är detta viktigt?

Partiernas reklamer på planscher och i tidningar är allmänt kända och kan granskas offentligt. Reklam i sociala medier är däremot ofta synlig endast för en utvald målgrupp av personer som har liknande åsikter som kandidaten.

Att göra politiker ansvariga för falska eller vilseledande budskap är emellertid omöjligt om valmeddelandena endast är synliga för vissa målgrupper. Facebook vägrar att dela information om politiska annonser till journalister eller forskare.

Därför måste medborgarsamhället, forskarna och journalisterna arbeta för att riksdagsvalet 2019 ska kunna granskas offentligt.

Lägg till i ChromeLägg till i FirefoxÖppenhet i valkommunikationen »

Who Targets Me extension illustration

Öppenhet i valkommunikationen

Målsättningen med Vaalivahti är att producera en öppen databas över politisk marknadsföring på Facebook inför valet.

Databasen erbjuds öppet att användas av väljare, journalister och forskare och arkiveras senare.

Lägg till i ChromeLägg till i FirefoxEn internationell verksamhet »

En internationell verksamhet

Vaalivahti är ett finskt initiativ som utnyttjar den internationella WhoTargets.me-applikationen. Denna har använts av över 10 000 personer i bland annat svenska, brittiska och tyska val. Programvaran finns också på svenska.

Initiativet Valvakten subventioneras av stiftelserna Helsingin Sanomain Säätiö, Kordelins fond och FUUGin säätiö. Läs mer om projektet här.

Lisää Vaalivahti selaimeesi ja liity joukkoon, joka työskentelee reilumpien vaalien puolesta.

Lägg till i ChromeLägg till i Firefox